UA-70133819-1
Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Suomen kolikoiden väärenteitä liikenteessä

12.12.2016: Yhdistyksemme on saanut tietoonsa, että markkinoilla saattaa olla seuraavista Suomalaisista kolikoista väärenteitä liikkeellä: 25 penniä 1876, 25 penniä 1867, 25 penniä 1868, 1 markka 1864, 1 markka 1870, 2 markkaa 1867, 2 markkaa 1905 ja 2 markkaa 1906. Alla kuvia kolikoista:

Kuvia mahdollisista väärenteistä:

Miten voin testata, onko hopeakolikkoni aito?

Ensiksi kannattaa testata, onko kolikko oikean painoinen. Käytä tähän tarkoitukseen riittävän tarkkaa vaakaa, mielellään tarkkuus 0,1 grammaa tai parempi. Tarkista myös, että kolikon halkaisija ja paksuus ovat oikeat.


Magneettitesti on yksi helpoimmista testeistä. Hopea on ei-magneettinen materiaali. Mikäli kolikko tarttuu magneettiin, on se todennäköisesti väärennös. Yleisimmin väärennöksissä käytetään rautaa tai terästä, jotka ovat magneettisia materiaaleja, mutta toisinaan voidaan myös käyttää kuparia tai lyijyä tai muita ei-magneettisia materiaaleja.


Jääkuutiotesti on myös halpa ja helpohko kotona tehtävä testi. Siihen tarvitaan vain kolikko ja pala jäätä, eikä tarvitse tehdä muuta kuin laittaa jääkuutio kolikon päälle ja katsoa. Jääkuution pitäisi sulaa hyvin nopeasti, koska hopealla on kaikista nopein lämmönjohtamiskyky. Sulamisnopeutta voit verrata laittamalla jääkuution esimerkiksi paistinpannuun. Mikäli pidät kolikkoa sormien välissä voit tuntea, miten nopeasti lämpö siirtyy jääkuutiosta kolikkoon, mikäli kyseessä on aito hopeakolikko.


Äänitestin voit myös tehdä helposti. Hopeakolikko ”soi” hienolla korkealla äänellä pitkään, kun sitä kopauttaa toisella metallilla. Laita kolikko sormen kärjen päälle, ota toinen kolikko toiseen käteen etusormen ja peukalon väliin ja kopauta sillä sormen päällä olevaa kolikkoa. Sinun pitäisi kuulla ”kimeä” ääninen sointi. Tämä johtuu siitä, että hopea ”soi” noin 6.145 Hz:n taajuudella. Saman testin voit tehdä sitenkin, että pudotat kolikon noin 15 sentin korkeudelta tasaiselle pinnalle. Testaa sama esimerkiksi kuparikolikolla, jolloin saat käsityksen äänien eroavaisuuksista. Android-puhelimiin on myös mahdollista ladata oma sovellus, jolla tämän testin pystyy tekemään vielä luotettavammin.


Internetistä voit käydä alla olevalta sivulta katsomassa edellä mainitut testit sekä muutaman vaativamman testin (englanninkielinen sivu).


http://www.silvercoins.com/fake-silver-coins-14-ways-to-spot-counterfeits/